Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΟΧΑΡΤΟΥ

Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας στα απαραίτητα στοιχεία για την σχεδίαση του επιστολόχαρτου της εταιρείας σας. Αν και αυτός ο οδηγός έχει ως αντικείμενο τη σχεδίαση επιστολόχαρτων, οι ίδιοι «κανόνες» ισχύουν και για τα υπόλοιπα εταιρικά έντυπα (τιμολόγια και κάθε είδους παραστατικά).

Συνήθως είναι ένας συνδυασμός από το λογότυπό σας, τη γραμματοσειρά και τα χρώματα που χαρακτηρίζουν την εταιρεία σας. Είναι ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εταιρικής σας ταυτότητας και το σημείο εκκίνησης για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της. Το στήσιμο, οι γραμματοσειρές και τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν στο επιστολόχαρτο υποδεικνύουν τη σχεδίαση όλων των υπόλοιπων στοιχείων που ακολουθούν (εταιρική κάρτα, φάκελοι, website, έντυπα ...).

Γιατί το επιστολόχαρτο;
Γιατί είναι το έντυπο που χρησιμοποιείται σε κάθε σημαντική επαγγελματική επικοινωνία που έχετε με πελάτες και συνεργάτες σας (παρουσιάσεις, προσφορές, προτάσεις, επιστολές ...). Είναι πολλές φορές η πρώτη ευκαιρία που έχετε να παρουσιάσετε την εταιρεία σας σε κάποιον. Είναι λοιπόν σημαντικό το σχέδιο του επιστολόχαρτου να αποδίδει την επιθυμητή εικόνα της εταιρείας. Δεν θα ενημερώσει μόνο για τα στοιχεία επικοινωνίας, αλλά θα δημιουργήσει και μία εικόνα για την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας. Το σχέδιο που θα επιλέξετε πρέπει να εκφράζει την προσωπικότητα και το ύφος της επιχείρησής σας. Το επιστολόχαρτο που θα σχεδιαστεί για μία εταιρεία παιχνιδιών θα πρέπει να είναι διαφορετικό από αυτό ενός δικηγορικού γραφείου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητα της επιχείρησης και να δημιουργεί τη σωστή εικόνα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών στοιχείων όπως το λογότυπο, τα χρώματα και το είδος του χαρτιού που θα εκτυπωθεί.
Ακολουθούν μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλού επιστολόχαρτου

 •     Επιλέξτε μία ποιότητα χαρτιού που ενδείκνυται για laser εκτυπωτές.
 •     Χρησιμοποιείστε το λογότυπό σας σε τέτοια θέση ώστε να επικεντρώνει το ενδιαφέρον.
 •     Χρησιμοποιώντας στοιχεία που ξακρίζουν (δηλαδή τελειώνουν ακριβώς στην άκρη του χαρτιού) στο επιστολόχαρτο, αν και δείχνει πολύ όμορφο, ανεβάζουν το κόστος εκτύπωσης γιατί πρέπει να εκτυπωθούν σε μεγαλύτερο χαρτί και στη συνέχεια να κοπούν στη σωστή διάσταση.
 •     Επιλέξτε κάποιο χαρτί που συνοδεύετε από τον αντίστοιχο φάκελο
 •     Επιλέξτε μια γραμματοσειρά για το όνομα της εταιρείας που θα ταιριάζει με το ύφος της, και μία για τα υπόλοιπα στοιχεία του επιστολόχαρτου. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό σε 2 διαφορετικές οικογένειες. Αν θέλετε κάποια διαφοροποίηση χρησιμοποιείστε bold, italic, light …

Απαραίτητες πληροφορίες
Τα περιεχόμενα του επιστολόχαρτου αποτελούνται από οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τη δραστηριότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας. Τα ακόλουθα στοιχεία θα πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνονται στο επιστολόχαρτο.

 •     Λογότυπο.
 •     Όνομα εταιρείας και διεύθυνση.
 •     Τηλέφωνα επικοινωνίας.
 •     Fax.
 •     E-mail.
 •     Website (εάν υπάρχει).
 •     Slogan (εάν υπάρχει).

Το επιστολόχαρτο αν και δεν περιορίζεται μόνο στο πάνω μέρος της σελίδας, δεν πρέπει να περιέχει άχρηστες πληροφορίες και στοιχεία. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για την επιστολή.